Från fastanställd sjuksköterska till vårdkonsult - Steg för steg

Från fastanställd sjuksköterska till vårdkonsult - Steg för steg

Uppdaterad · 3 min läsning

Vi har satt ihop en steg för steg guide så du enkelt kan se hela resan från fastanställd till att jobba som sjuksköterska inom bemanning.

1. Vad är vårdbemanning?

Att jobba inom vårdbemanning innebär att du täcker upp för ett vårdbehov under en specificerad tid. Anställningen är tidsbegränsad och varar under uppdragets längd. Du är som regel inte bunden till ett bemanningsföretag utan är fri att byta. Till skillnad från en fast arbetsgivare har du ingen garanterad lön, utan lön betalas ut för de timmar som du är ute på uppdrag.

Vårdbemanning är för dig som vill ha större kontroll över ditt egna schema och som är villig att byta tryggheten av en fast arbetsgivare mot en högre lön och mer variation.

2. Uppfyller jag kraven för att jobba som bemanningssjuksköterska?

Det finns 3 faktorer som påverkar om du kan få ett uppdrag.

Erfarenhet som sjuksköterska

+

Normalt krävs 2 års erfarenhet som legitimerad sjuksköterska och 1 års erfarenhet inom specialisering, om sådan krävs. Är vårdbehovet stort kan detta ibland förbises.

Övriga meriter innefattar erfarenhet av verksamheten och erfarenhet i journalsystemet. I Norge gäller andra krav och du kan i vissa delar av sjukvården börja direkt efter examen.

Karens

+

Du får inte ha karens i regionen eller kommunen uppdraget gäller för. Att du har karens innebär att du inte får jobba inom den region (eller i vissa fall kommun) du nyss haft en fast anställning hos. Längden på karensen varierar mellan regioner och kommuner och brukar vara antingen sex eller tolv månader lång.

Har du karens inom en viss region är det tillåtet att jobba inom bemanning för kommuner inom regionen eller för andra regioner. Du kan också arbeta hos privata vårdgivare.

Läs mer om karens och karenstider.

Tillgänglighet

+

Du ska kunna jobba hela eller delar av tiden uppdraget gäller för. Kontinuitet är meriterande. Ju större del av uppdraget du kan jobba desto större är sannolikheten att du får uppdraget.

Uppdragens längd är i genomsnitt mellan 3-12 veckor men både kortare och längre uppdrag förekommer.

3. Hur kommer jag igång?

Det är enkelt att komma igång. Du kan antingen anmäla intresse för ett specifikt uppdrag (se lediga jobb) eller göra en generell intresseanmälan via Bemlo så matchar vi dig med de bästa möjligheterna.

Bemlo.se kan du även läsa recensioner om alla bemanningsföretag i Sverige. Vi samarbetar med topprankade bemanningsföretag för att du ska hitta den bästa arbetsgivaren.

4. När är det dags att börja leta?

De flesta uppdrag har start inom en månad. Det krävs därför oftast att du säger upp dig innan du börjar leta. Desto närmare i tiden du kan arbeta desto fler uppdrag finns det. Finns inte ett uppdrag som passar dig idag, så kan det komma upp närmare ditt önskade startdatum.

Det kan kännas som ett stort steg att säga upp sig utan att ha en kontakt på andra sidan som väntar. Därför väljer många att först skapa ett konto hos Bemlo för att etablera kontakt med några aktörer inför en flytt till bemanning.

5. Ta ett uppdrag

När du anmält intresse kommer bemanningsföretag att höra av sig till dig med uppdragserbjudanden. Då har du möjlighet att ställa frågor om lön, villkor och förmåner. Kom förberedd till samtalet genom att använda Bemlos lönekalkylator eller kolla Bemlos lönestatistik. Bemanningsföretaget kommer även vilja höra mer om dina erfarenheter, preferenser och ta in referenser.

Vad påverkar vilken lön jag kan få?

+

Det är välkänt att lönen inom bemanning är högre än för fast anställning. Det är däremot flera olika faktorer som påverkar hur hög lön du kan få.

  • Boende & Resa

    Om bemanningsföretaget behöver hjälpa till med boende dras kostnaden oftas från lönen.

  • Tjänstepension

    Du kan ofta välja om du vill ta ut lön med eller utan tjänstepension, vilket påverkar lönen.

  • Geografi

    Beroende på vilken region du jobbar för kan du tjäna mer eller mindre. Regioner som har svårare att fylla sina behov betalar i regel högre.

  • Storlek på behov

    Vid akuta behov kan du få som högst lön. Dessa uppstår ofta väldigt nära i tiden och under korta perioder.

För att få en bra bild kan du använda Bemlos lönekalkulator för att räkna ut vad du kan tjäna runt om i Sverige. Eller kika på lönestatistik där vårdpersonal anonymt rapporterat sina löner.

Hur fungerar pension för sjuksköterskor inom bemanning?

+

Precis som vilken arbetsgivare som helst är bemanningsföretagen skyldiga att betala in till din allmänna pension när du jobbar. Det som skiljer sig mest är villkoren som gäller för tjänstepension. Om arbetsgivaren du jobbar för har kollektivavtal är du alltid garanterad tjänstepension förutsatt att du uppfyller vissa krav. Är du född 1978 eller tidigare så måste du jobba minst 416 timmar för att få tjänstepension per kalenderår. Om du är född 1978 eller senare får du tjänstepension från första arbetade timme, men du måste vara 25 år eller äldre.

Vissa arbetsgivare erbjuder dig ett påslag på lönen istället för tjänstepension. Om du väljer ett sådant upplägg är det viktigt att du har ett eget pensionssparande. En vanlig rekommendation är att avsätta 4,5 % av din lön till pensionssparande om du inte har tjänstepension.

Kan jag vara säker på att hitta ett jobb?

+

Det korta svaret är ja. Sverige har en brist på vårdpersonal vilket gör det lätt för sjuksköterskor och läkare inom bemanning att hitta uppdrag. Ju flexiblare du är med vilken period, ort och verksamhet du vill arbeta på desto fler uppdrag finns tillgängliga. Det omvända gäller så klart ifall du har väldigt specifika krav.

Bemanningsföretagen får kontinuerligt in behov från vårdgivare med start från omgående till tre månader framåt. Det gör det ibland svårare att boka in sig på uppdrag med startdatum långt fram i tiden.

Se lediga uppdrag just nu!

Kan jag fakturera via eget företag?

+

Ja, de flesta bemanningsföretag som vi känner till har inget problem med det. Att fakturera via eget företag innebär mer administrativt arbete för dig men kan ge stora skattefördelar ifall du har en hög lön. Läs mer om att starta eget inom vårdbemanning.

6. Bli presenterad

När du har tackat ja till ett uppdrag kommer du att bli "presenterad" för vårdgivaren som har uppdraget. Att bli presenterad betyder att konsultchefen som du har pratat med skickar in allt nödvändigt material till vårdgivaren som då tar ett beslut om att godkänna dig som konsult. Materialet som skickas in är bland annat:

  • CV

  • IVO- och HOSP-utdrag

  • Skriftliga referenser (oftast)

  • Din tillgänglighet

Kan konsultchefen presentera mig utan mitt godkännande?

+

För att bli presenterad måste du ge ditt godkännande. Företag som presenterar utan godkännande riskerar att bli kraftigt bötfällda. Därför kan du vara trygg med att inte bli presenterad utan ditt medgivande.

Kan jag bli presenterad på flera ställen samtidigt?

+

Det är viktigt att du inte blir presenterad för mer än ett uppdrag i taget. Eftersom en presentation innebär att du är beredd att ta uppdraget innebär ett godkännande av vårdgivaren efter presentation att du fått jobbet.

Visar det sig då att du är presenterad hos flera vårdgivare samtidigt och du inte kan jobba enligt presentationen så riskerar bemanningsbolagen vitesbelopp. Tacka därför endast ja till en presentation i taget.

7. Ute på uppdrag

Du börjar uppdraget på ett angivet startdatum. På arbetsplatsen får du under första dagen en introduktion. Efter introduktion förväntas du kunna arbeta självständigt. Du rapporterar hur många timmar du arbetat till ditt bemanningsföretag som sedan betalar ut din lön.

Du och din konsultchef har regelbunden kontakt för att kolla att allt känns bra, tryggt och flyter på.

Hur fungerar introduktionen på en ny arbetsplats?

+

När man jobbar för ett bemanningsföretag jobbar man ofta på flera olika arbetsplatser. Innan man får arbeta självständigt på en ny arbetsplats brukar man ha en introduktion där man får veta mer om hur arbetet går till. Introduktionen är oftast en till två dagar lång men detta varierar från uppdrag till uppdrag.

Under introduktionen får bemanningsföretaget oftast mindre betalt från regionen än under resten av uppdraget. Detta gör att du ibland får lägre eller ingen ersättning under dessa dagar. Det är dock något du kan förhandla om.

Här kan du läsa om vad som gäller i varje region.

Är jag försäkrad under uppdragen?

+

Du är försäkrad via ditt bemanningsföretag i nästan samtliga fall så länge du inte fakturerar via eget företag. Om du fakturerar via eget företag behöver du oftast skaffa egna försäkringar (t.ex. ansvarsförsäkring).

8. Efter uppdrag

När ett uppdrag är slut är du fri att gå vidare till ett annat bemanningsföretag eller ta ett nytt uppdrag via samma bemanningsföretag. På Bemlo.se kan du göra en ny ansökan för att enkelt hitta nya uppdrag.

Kom ihåg att: Lämna lönestatistik för att hjälpa andra kollegor!

Recensera bemanningsföretag du arbetat för på Bemlo.se

Jämför 80+ bemanningsföretag för sjuksköterskor!

Läs recensioner av andra sjuksköterskor
Se information om löner och förmåner
Skicka enkelt intresseanmälan till företag
Jämför företag

Lämna en kommentar...

När du skickar så godkänner du våra villkor.

Lediga jobb
Utvecklare? Sök här.

© 2024 Bemlo