Vanliga frågor om vårdbemanning – Bemlo

Hittar du inte svaret på din fråga?
Maila oss isåfall på info@bemlo.se.

Frågor

Hur fungerar introduktionen på en ny arbetsplats?

+

När man jobbar för ett bemanningsföretag jobbar man ofta på flera olika arbetsplatser. Innan man får arbeta självständigt på en ny arbetsplats brukar man ha en introduktion där man får veta mer om hur arbetet går till. Introduktionen är oftast en till två dagar lång men detta varierar från uppdrag till uppdrag.

Under introduktionen får bemanningsföretaget oftast mindre betalt från regionen än under resten av uppdraget. Detta gör att du ibland får lägre eller ingen ersättning under dessa dagar. Det är dock något du kan förhandla om.

Här kan du läsa om vad som gäller i varje region.

Hur fungerar karenstider mot bemanning?

+

När du säger upp dig från en offentlig arbetsgivare kan du inte börja jobba direkt för samma arbetsgivare via ett bemanningsföretag. Tiden du måste vänta från att du har sagt upp dig tills att du kan börja jobba kallas för karenstid och skiljer sig mellan olika regioner. Ibland gäller karenstiden även för andra arbetsgivare i samma region.

Du kan däremot jobba inom kommunen även om du har karens på regionen.

Du har alltid rätt att ta uppdrag för en arbetsgivare i en annan region utan någon karenstid. Karenstiden gäller dessutom inte om du lämnar en privat arbetsgivare. Om du slutar jobba för ett bemanningsföretag behöver alltså inte vänta innan du kan gå tillbaka till en offentlig arbetsgivare.

OBS: Västmanland har tillämpat en policy där en sjuksköterska aldrig kan komma tillbaka till samma verksamhet som hen har jobbat inom tidigare. Detta är viktigt att tänka på om du planerar att jobba inom bemanning i framtiden och är anställd i regionen.

RegionKarenstid
Blekinge12 månader
Dalarna6 månader
Gotland6 månader
Gävleborg6 månader
Halland6 månader
Jämtland/Härjedalen6 månader
Jönköping6 månader
Kalmar12 månader
Kronoberg12 månader (läkare), 6 månader (sjuksköterska)
Norrbotten6 månader
Skåne12 månader
Stockholm6 månader
Uppsala6 månader
Värmland6 månader
Västerbotten12 månader
Västernorrland6 månader
Västmanland/Södermanland6 månader, (Tidigare anställd kan inte återkomma som inhyrd sjuksköterska inom samma verksamhet som hen tidigare varit anställt inom)
Västra götaland6 månader (regionen), 12 månader (samma klinik)
Örebro6 månader
Östergötland12 månader

Här kan du läsa det senaste om karenstider med svar på de vanligaste frågorna

Vilka regler gäller för ersättning om jag blir sjuk när jag jobbar inom bemanning?

+

För att vara berättigad till sjuklön måste du ha varit anställd mer än 14 kalenderdagar i följd. Om du uppfyller detta har du alltid rätt till sjuklön oavsett om du är heltidsanställd eller om du har någon annan anställningsform. Går det mer än 14 dagar mellan dina uppdrag börjar räkningen om och du blir berättigad igen först efter 14 dagar på det nya uppdraget.

Enligt sjuklönelagen har du rätt till 80 % av den lön och anställningsförmåner du hade fått på dina inbokade pass. Från summan görs ett avdrag som motsvarar en dags sjuklön. Detta kallas för ett karensavdrag eller en karensdag.

Är du sjuk i mer än sju kalenderdagar måste du kunna styrka sjukdom med ett läkarintyg.

OBS: Det går inte att avtala bort sjuklönelagen, den gäller för alla.

Se räkneexempel och mer information om undantagen som finns för sjuklön

Hur fungerar pension för sjuksköterskor inom bemanning?

+

Precis som vilken arbetsgivare som helst är bemanningsföretagen skyldiga att betala in till din allmänna pension när du jobbar. Det som skiljer sig mest är villkoren som gäller för tjänstepension. Om arbetsgivaren du jobbar för har kollektivavtal är du alltid garanterad tjänstepension förutsatt att du uppfyller vissa krav. Är du född 1978 eller tidigare så måste du jobba minst 416 timmar för att få tjänstepension per kalenderår. Om du är född 1978 eller senare får du tjänstepension från första arbetade timme, men du måste vara 25 år eller äldre.

Vissa arbetsgivare erbjuder dig ett påslag på lönen istället för tjänstepension. Om du väljer ett sådant upplägg är det viktigt att du har ett eget pensionssparande. En vanlig rekommendation är att avsätta 4,5 % av din lön till pensionssparande om du inte har tjänstepension.

Hur mycket erfarenhet måste jag ha innan jag kan jobba för ett bemanningsföretag som sjuksköterska?

+

I Sverige kräver företagen i regel att du har jobbat i minst två år för att du ska kunna ta uppdrag för ett bemanningsföretag som sjuksköterska. Det kan finnas uppdrag som du kan ta även innan dess, men dessa är mycket färre. Om du kan tänka dig att jobba i Norge har du möjlighet att ta uppdrag direkt efter examen, dock enbart inom vissa delar av sjukvården. Bemanningsföretagen med uppdrag i Norge kan berätta mer om vad som gäller hos dem.

Hur mycket tjänar man som sjuksköterska på ett bemanningsföretag?

+

Generellt är lönen högre när du jobbar för ett bemanningsföretag än när du jobbar för en offentlig arbetsgivare. Lönerna skiljer sig dock mycket beroende på vilken region du jobbar i och hur uppdraget är upphandlat. Regioner som har svårt att få tag på sjuksköterskor betalar i regel mer till bemanningsföretagen vilket gör att du kan få högre lön. Du kan även få högre lön om du jobbar när det är svårt att få tag på personal, t.ex. under sommaren.

Vanliga löner för sjuksköterskor ligger i intervallet 250 - 400 kr/h (40 000 - 64 000 kr/månaden om du jobbar heltid) men kan i vissa fall vara ännu högre. Här kan du se löner som rapporterats in av Bemlos användare.

Vill du höja din lön?

Med Bemlo kan du enkelt söka jobb och jämföra erbjudanden från 100+ arbetsgivare.

Jämför 80+ bemanningsföretag för sjuksköterskor!

Läs recensioner av andra sjuksköterskor
Se information om löner och förmåner
Skicka enkelt intresseanmälan till företag
Jämför företag
Lediga jobb
Utvecklare? Sök här.

© 2024 Bemlo