5 tips inför valet av bemanningsföretag

5 tips inför valet av bemanningsföretag

Uppdaterad · 4 min läsning

I det här inlägget har Bemlo samlat 5 tips kring hur du kan tänka kring valet av bemanningsföretag.

Sök jobb hos bästa bemanningsbolagen!

Jämför erbjudanden och höj din lön. Många vårdkonsulter har redan hittat sitt nästa jobb via Bemlo, är du redo att bli en av dem?

Sök jobb idag

Som konsult inom vården finns ett hundratal olika bemanningsföretag. Men hur stor skillnad är det mellan olika arbetsgivare och vad ska man tänka på innan man bokar in ett uppdrag? Vi på Bemlo har sammanställt de viktigaste faktorerna som sjuksköterskor och läkare värdesätter när det kommer till att välja bemanningsföretag.

1. Lönen

Lönen är kanske den viktigaste faktorn att kolla på när det kommer till att välja bemanningsföretag. Lönen beror i första hand på vilket pris bemanningsföretaget har upphandlat med t.ex en region eller kommun. Ju mer pengar bemanningsföretaget kan fakturera desto högre lön kan du förhandla dig till. Tänk dock på att företag som är upphandlade till ett lägre pris potentiellt kan ha fler uppdrag att tillsätta, vilket kan göra det lättare att hitta uppdrag hos dessa företag.

Utöver detta finns det ett flertal andra faktorer som kan påverka vilken lön du får ut. Ifall företaget erbjuder andra förmåner som t.ex resa, boende, tjänstepension m.m kan detta resultera i att lönen blir något lägre. Allt detta kan du läsa mer om i vår artikel "Vad är lönen för sjuksköterskor inom bemanning?"

2. Urval av uppdrag

En viktig faktor är urvalet av uppdrag som företaget har. Det händer att ett uppdrag på en särskild roll ibland kan erbjudas av flera företag samtidigt, medan det i andra fall kanske bara är ett enstaka företag som erbjuder den tjänsten. Ifall du vill arbeta inom en särskild region är ett första steg att undersöka vilka företag som är upphandlade i området. Du kan enkelt se vilka företag som är upphandlade i respektive region här på hemsidan. Däremot är inte allt förlorat ifall ett företag du vill arbeta för inte är upphandlade i en specifik region. Det är fullt möjligt att företaget är upphandlat på kommunal nivå eller har avtal med privata aktörer.

Ifall du är ute efter ett särskilt arbetsområde kan det finnas vissa företag som är specialiserade på bemanning inom det området. Detta är lättast att undersöka genom att läsa på hemsidan eller att direkt prata med någon på företaget.

3. Konsultchefen

Konsultchefen är den som du kommer hålla majoriteten av all kontakt med. Ifall något skulle hända på arbetsplatsen eller att du behöver hjälp med något är det ytterst viktigt att du har en responsiv konsultchef som du kan lita på. En av de vanligaste anledningarna till att konsulter haft en dålig upplevelse hos ett bemanningsföretag är dålig kommunikation med konsultchefen när uppdraget väl har börjat.

4. Tjänstepension

Pensionen är en viktig aspekt när du väljer bemanningsföretag och behöver även ställas i relation till vilken lön företaget erbjuder. Ifall företaget har kollektivavtal kan du vara säker på att företaget erbjuder tjänstepension. Om företaget däremot inte har kollektivavtal blir det viktigt att fråga vad företaget erbjuder för lösning. Somliga företag erbjuder en bra tjänstepension i nivå med kollektivavtal, medan andra kan ha lägre.

Det förekommer även att företag börjar betala ut tjänstepension först efter att du har arbetat 416 timmar som konsult. Vid sådana avtal så får du ingen tjänstepension överhuvudtaget om du endast jobbar 415 timmar. Därför är det viktigt att uppskatta hur mycket du kommer jobba.

Ifall företaget erbjuder låg eller ingen tjänstepension innebär det att lönen bör vara högre för att kompensera för detta.

Eftersom tjänstepension skiljer sig mycket mellan företag så är det viktigt att noga fråga vilken typ av tjänstepension som ingår för dig.

5. Förmåner

Om du åker och arbetar på en ort där du inte är bosatt kan bemanningsföretaget både hitta och betala för bostad åt dig. Det är även vanligt förekommande att bemanningsföretaget står för resekostnader till orten. Ifall företaget ej står för dessa kostnader bör du säkerställa att detta kompenseras för genom andra förmåner som t.ex högre lön eller bättre pension. Tänk även på att dessa förmåner ofta är pliktiga för förmånsbeskattning.

Hur får jag kontakt med bemanningsföretagen?

Det finns givetvis ett flertal andra viktiga faktorer som inte har nämnts i den här listan. Men se det som en utgångspunkt till saker du bör tänka på när du står och väljer mellan bemanningsföretagen vilket uppdrag du ska ge dig ut på.

Enklaste och snabbaste sättet att komma i kontakt med flera topprankade företag och jämföra deras erbjudanden, är att använda Bemlos funktion för att hitta jobb. Vi ser då till att matcha dig med ett antal företag som passar just dina förutsättningar och önskemål!

Sök jobb hos bästa bemanningsbolagen!

Jämför erbjudanden och höj din lön. Många vårdkonsulter har redan hittat sitt nästa jobb via Bemlo, är du redo att bli en av dem?

Sök jobb idag

Jämför 80+ bemanningsföretag för sjuksköterskor!

Läs recensioner av andra sjuksköterskor
Se information om löner och förmåner
Skicka enkelt intresseanmälan till företag
Jämför företag

Lämna en kommentar...

När du skickar så godkänner du våra villkor.

Lediga jobb
Utvecklare? Sök här.

© 2024 Bemlo