Sjuksköterska / Läkare

Jobba i Norge som bemanningssjuksköterska

Uppdaterad 4/2/2020

Är du intresserad av att jobba som sjuksköterska i Norge? Ett första steg är att göra det genom bemanning. Vi har samlat alla svenska bemanningsföretag som finns upphandlade nationellt i Norge se hela listan här! 

Det är smidigare än vad många tror att jobba i Norge och det har många fördelar. Men det finns också lite saker man bör tänka på. I denna artikel går vi igenom det viktigaste att fundera på inför ett framtida Norgebesök. 

Fler sjuksköterskor per patient 

En stor fördel med att arbeta som sjuksköterska i Norge är att det, i de allra flesta fall, är fler sjuksköterskor per patient än i Sverige. Under tider av underbemannade sjukhus och pressad arbetsmiljö kan det vara väldigt skönt att jobba på en lugnare arbetsplats. Trots det faktum att du som bemanningssjuksköterska arbetar på en plats som är i behov av extra insatser är ni fortfarande fler som delar på ansvaret. Det i kombination med den kortare 35 timmars arbetsveckan i Norge gör att du befinner dig i en mindre stressande arbetsmiljö med mer tid för patienter. Många känner att de är mer utvilade och verkligen kan koncentrera sig på göra sitt bästa för patienten.    

Den norska lönen

Något som många såklart undrar över är hur lönen skiljer sig mellan Norge och Sverige. Som alltid inom bemanning är det en komplicerad fråga eftersom det skiljer sig mycket mellan uppdrag, specialiseringar och arbetstid. Men generellt är lönen högre i Norge och framför allt är OB-tilläggen större. Skatten är dessutom lägre i Norge. Detta resulterat i att man ofta kan plocka ut runt 60 000 kr i månaden efter skatt enligt flera sjuksköterskor vi har pratat med. Beroende på vilket bemanningsföretag och andra faktorer kan lönen såklart växla. Vill ni anonymt uppge er lön i Norge kan vi presentera den här, maila oss på info@bemlo.se

Norsk skatt lägre än svensk skatt

Från och med 2019 har norska skatteverket infört ett förenklat skattesystem för utländska arbetare. Det innebär att du betalar 25% skatt på din inkomst utan andra avdrag. Detta system är gjort för dem som jobbar korta perioder i Norge, till exempel inom bemanning. Men det finns möjlighet att byta till det vanliga skattesystemet. I vissa fall kan det vara mer ekonomiskt eftersom det finns många avdrag i det norska skattesystemet. Du måste använda det vanliga skattesystemet om du tjänar mer än 617,500 NOK.

Norsk Skatt är ett företag som optimerar din deklaration så att du får minsta möjliga skatt. De tar endast betalt om de kan minska din skatteavgift. De har sparat uppåt 60 000 kr åt sina kunder. Om du skriver in Bemlo i meddelandet när du registrerar dig på sajten så kan du få 5% rabatt på deras tjänst.

Boende och resa till Norge

Eftersom du antagligen kommer spendera mycket tid i Norge är det viktigt att du noga diskuterar hur du ska bo där och resa dit. Tack vare att många bemanningsföretag har en god marginal i Norge kan de ofta erbjuda riktigt bra lösningar när det kommer till boende och resor. Om du ser till att förhandla rätt och sätta krav på bemanningsföretaget är det en stor chans att de är mer än villiga att hjälpa dig med detta. 

Praktiska krav 

För att jobba i Norge behöver du norsk sjuksköterskelegitimation, norskt skattekort och ett norskt personnummer. Går du via ett bemanningsföretag hjälper de nog dig gärna att fixa dessa saker. Men det är inte svårt att göra dem själv heller. Däremot måste du vara beredd på att det kan ta lite tid att göra och därför rekommenderar vi att du börjar med denna process så fort du har tackat ja till ett jobberbjudande.

Ansökan om norsk sjuksköterskelegitimation

Det är krav att ha en norsk sjuksköterskelegitimation för att jobba i Norge. Det kan ta upp till 8 veckor för en nordisk medborgare innan ansökan går igenom, men vanligtvis går det snabbare. Börja därför i god tid och var noga så att alla papper blir rätt från början. Denna ansökan gör du på Helsedirektoratet. Klicka på “Velg yrkesgruppe – søk om autorisasjon og lisens” och välj sedan “Sykepleier”. Därefter väljer du medborgarskap och loggar in med “alternativ innlogging på Altinn”. Sedan följer du formuläret och ladda upp dokument.

Dokument som ingår i ansökan:

  • Diplom från relevanta examen

  • Svensk/dansk/finsk sjuksköterskelegitimation

  • Pass

Skanna originalhandlingarna av dessa dokument i i färg. Ansökan kostar 1 665 NOK som betalas när du gör din ansökan.  

Skattekort och norskt personnummer

Om man jobbar i Norge så måste man ha ett norskt skattekort och personnummer. Ett skattekort är ett elektroniskt dokument som visar din arbetsgivare hur mycket du ska betala i skatt. Det är helt gratis att ansöka om norskt skattekort och personnummer. Enklaste är att beställa tid hos ett norskt skattekontor efter att du har fått jobb i Norge. Ta med pass och arbetsintyg till skattekontoret. Man ansöker om norskt personnummer och skattekort på samma blankett. Det tar ungefär 2-6 veckor att få skattekort så se till att göra din ansökan i god tid! Om du inte har skattekort blir din arbetsgivare tvungen att dra 50% skatt på den löneperioden. Du får tillbaka pengarna när du deklarerar men det är onödigt att behöva vänta ett helt år på lönen. Men många arbetsgivare kan vara schyssta och vänta med att betala lönen tills du har fixat ett skattekort.  

Är det inte svårt att förstå Norska?

Det kan kännas oroande att börja jobba på ett annat språk, framför allt med journalsystemen. Men det är inte så svårt som man kan tro! Vi har pratat med sjuksköterskor som sa att man snabbt kommer in Norskan. Det känns lite tungt de första dagarna, men man anpassar sig snabbt.

Synpunkter

Är det något mer du undrar över när det kommer till att jobba i Norge? Skriv gärna till info@bemlo.se så svarar vi på dina frågor.

Jämför 80+ bemanningsföretag för sjuksköterskor!

Läs recensioner av andra sjuksköterskor

Se information om löner och förmåner

Skicka enkelt intresseanmälan till företag

© 2020 Bemlo