Jobba i Norge som bemanningssjuksköterska

Jobba i Norge som bemanningssjuksköterska

Uppdaterad · 8 min läsning

Är du intresserad av att jobba som sjuksköterska i Norge? Ett första steg är att göra det genom bemanning.

Intresserad av Norge?

Vi har samlat alla svenska bemanningsföretag som finns upphandlade nationellt i Norge. Se recensioner och hitta det perfekta företaget för dig.

Jämför företag

Det är smidigare att jobba i Norge än vad många tror och det finns flera fördelar. I Norge har svenskar ett bra rykte som duktiga och hårt arbetande vilket arbetsgivarna uppskattar. Men det finns lite saker man bör tänka på innan man packar väskorna och börjar vissla "Ja, vi elsker dette landet". I denna artikel går vi igenom det viktigaste att fundera på inför ett framtida Norgebesök. 

Fler sjuksköterskor per patient 

En stor fördel med att arbeta som sjuksköterska i Norge är att det, i de allra flesta fall, är fler sjuksköterskor per patient än i Sverige. Under dessa tider av underbemannade sjukhus och pressad arbetsmiljö kan det vara väldigt skönt att jobba på en lugnare arbetsplats. Trots att du som bemanningssjuksköterska rycker in på platser i behov av extra insatser är ni fortfarande oftast fler som delar på ansvaret. Det i kombination med den kortare 35 timmars arbetsveckan i Norge gör att du befinner dig i en mindre stressande arbetsmiljö med mer tid för patienter. Många känner sig mindre överansträngda och tycker att de verkligen kan koncentrera sig på göra sitt bästa för patienten.    

Den norska lönen

Något som många såklart undrar över är hur lönen skiljer sig mellan Norge och Sverige. Som ofta inom bemanning är det en komplicerad fråga att besvara då det skiljer sig mycket mellan uppdrag, specialiseringar och arbetstid. Men generellt är lönen högre i Norge och framför allt är OB-tilläggen större. Skatten är dessutom lägre i Norge. Detta resulterat i att man ibland kan plocka ut runt 60 000 SEK i månaden efter skatt enligt flera sjuksköterskor vi har pratat med. Beroende på vilket bemanningsföretag och andra faktorer kan lönen såklart växla. Vill du anonymt uppge din lön från när du arbetade i Norge kan du göra det på vår lönestatistiksida. Ju mer information som finns tillgänglig om lönenivåer desto enklare blir det för dig och dina kollegor att kräva rätt lön.

Exempel: 3 månader i Norge över sommaren

Om vi tänker oss en 34 timmars arbetsvecka med en timlön på 380 NOK blir tre månadslöner (á 51 680 NOK) totalt 155 040 NOK före skatt. Vi drar av skatt på 25% (ofta lägre) och får då 116 280 NOK. Vi måste lägga till den enligt lag garanterade semesterersättningen på 12%, vilket efter skatt blir 12 954 NOK, och får då ett totalbelopp på 129 234 NOK i fickan.

Ovanstående belopp är räknat helt utan OB som ligger på 100% och övertid som inte alls är ovanligt. Precis som i Sverige är det svårare att få tag på personal under sommarens semesterveckor och man kan räkna med att få jobba så mycket som man orkar och vill.

Hur mycket är den norska kronan värd?

Eftersom du blir betald i ett annat lands valuta kommer växelkursen påverka hur mycket du får ut i svenska kronor. 100 NOK var i november 2019 värt 106 SEK. Men eftersom Corona drabbade den norska ekonomin mer än den svenska så är 100 NOK år 2020 bara värt 95 SEK. Det innebär att du skulle tjäna nästan 9% mindre om du jobbade i Norge idag jämfört med förra året. Värdet av din lön bestäms inte av när du blir betald utan när du tar ut lönen i svenska kronor. Du kan alltså jobba i Norge och sedan vänta med att flytta över pengarna till Sverige tills växelkursen blir mer fördelaktig.

Just nu är det billigare än på länge att som svensk vistas och leva i Norge eftersom den svenska kronan har högre köpkraft. Om du har en buffert du kan leva på kan det därför vara till din fördel att jobba nu när du kommer billigt undan med boende och mat, och sedan vänta med att flytta hem pengarna tills den norska ekonomin återhämtat sig.

Heltidsanställning på ett norskt sjukhus

Vill man söka heltidstjänster på sjukhus i Norge som svensk sjuksköterska går det bra, kraven är detsamma som att jobba som bemanningssjuksköterska. Frågan är då vad man kan förvänta sig i lön. Enligt våra källor tjänar specialistsjuksköterskor i Norge i genomsnitt 45 000 NOK (före skatt) och legitimerade sjuksköterskor i genomsnitt 39 500 NOK. (före skatt). För att hitta ett heltidsjobb finns det flera norska jobbsidor, t.ex. jobbnorge eller den statliga arbeidsplassen. Sjuksköterska på norska är "sykepleier" så testa att söka på det.

Norsk skatt är lägre än svensk skatt

Från och med 2019 har norska skatteverket infört ett förenklat skattesystem för utländska arbetare. Det innebär att du betalar 25% skatt på din inkomst utan andra avdrag. Detta system är gjort för dem som jobbar korta perioder i Norge, till exempel inom bemanning. Det finns möjlighet att byta till det vanliga skattesystemet vilket är bra då det i vissa fall kan det vara mer ekonomiskt. Anledning är att det i det norska skattesystemet finns många olika avdrag. Du måste använda det vanliga skattesystemet om du tjänar mer än 617 500 NOK.

Väljer du att använda det vanliga skattesystemet finns det två avdrag som används flitigt av svenskar som jobbar i Norge:

  • 10% Standardfradrag som ger dig rätten att dra av 10% av din bruttoinkomst (högst 40 000 NOK).

  • Pendlarfradrag som ger dig rätten att dra av följande kostnader:

    • Resor till och från arbetet (fast avdrag per rest km).

    • Utgifter för kost (fast avdrag per dag).

    • Dubbelt boende (kräver kvitto).

    • Hemresor till Sverige (fast avdrag per rest km).

    • Bompengar (kräver kvitto).

Observera att du inte kan kombinera avdragen utan måste välja ett.

Norsk Skatt är ett företag som optimerar din deklaration så att du får minsta möjliga skatt. De tar endast betalt om de kan minska din skatteavgift. De har sparat uppåt 60 000 kr åt sina kunder. Om du skriver in Bemlo i meddelandet när du registrerar dig på sajten så kan du få 5% rabatt på deras tjänst.

Boende och resa till Norge

Eftersom du antagligen kommer spendera mycket tid i Norge är det viktigt att du noga diskuterar hur du ska bo där och hur du reser dit. Tack vare att många bemanningsföretag har en god marginal i Norge kan de ofta erbjuda riktigt bra lösningar när det kommer till boende och resor. Om du ser till att förhandla rätt och sätta krav på bemanningsföretaget ökar chansen att du får det du vill ha. I en förhandling behöver dock båda sidor vara beredda att kompromissa. Fakturerar du via egen firma/aktiebolag är det nästan alltid upp till dig att boka resor och boende själv, men du kan alltid fråga bemanningsbolagen om tips och råd.

Praktiska krav 

För att jobba i Norge behöver du norsk sjuksköterskelegitimation, norskt skattekort och ett norskt personnummer. Går du via ett bemanningsföretag kan du alltid be om hjälp att fixa dessa saker, men det är inte svårt att göra dem helt själv heller. Man ska vara beredd på att det kan ta lite tid att göra och få. Vi rekommenderar därför att du börjar med processen så fort du har tackat ja till ett jobberbjudande.

Ansökan om norsk sjuksköterskelegitimation

Det är krav att ha en norsk sjuksköterskelegitimation för att jobba i Norge. Det kan ta upp till 8 veckor för en nordisk medborgare innan ansökan går igenom, men vanligtvis går det snabbare. Börja därför i god tid och var noga så att alla papper blir rätt från början. Denna ansökan gör du på Helsedirektoratet. Klicka på “Velg yrkesgruppe – søk om autorisasjon og lisens” och välj sedan “Sykepleier”. Därefter väljer du medborgarskap och loggar in med “alternativ innlogging på Altinn”. Sedan följer du formuläret och laddar upp dokumenten.

Dokument som ingår i ansökan:

  • Diplom från relevanta examen

  • Svensk/dansk/finsk sjuksköterskelegitimation

  • Pass

Skanna originalhandlingarna av dessa dokument i färg. Ansökan kostar 1 665 NOK som betalas när du gör din ansökan.

Skattekort och norskt personnummer

Om man jobbar i Norge så måste man ha ett norskt skattekort och personnummer. Ett skattekort är ett elektroniskt dokument som visar din arbetsgivare hur mycket du ska betala i skatt. Det är helt gratis att ansöka om norskt skattekort och personnummer. Enklaste är att beställa tid hos ett norskt skattekontor efter att du har fått jobb i Norge. Ta med pass och arbetsintyg till skattekontoret. Du ansöker om norskt personnummer och skattekort på samma blankett. Det tar ungefär 2-6 veckor att få skattekort så se till att göra din ansökan i god tid! Om du inte har skattekort blir din arbetsgivare tvungen att dra 50% skatt på den löneperioden. Du får tillbaka pengarna när du deklarerar, men det är onödigt att behöva vänta ett helt år på lönen. Många arbetsgivare kan vara schyssta och vänta med att betala lönen tills du har fixat ett skattekort.

Kom ihåg att skattekortet skickas ut via vanlig post så du behöver ha en norsk adress att skicka det till. Vet du inte vart du ska bo än kan du fråga bemanningsbolaget om du kan få skicka det till deras kontor. Du behöver beställa ett nytt skattekort varje år.

När du fått ditt skattekort får du också ett norskt personnummer vilket kan användas för att öppna ett norskt bankkonto. Efter du har fått ett norskt personnummer kan du använda det för att beställa nästa års skattekort digitalt. Det kan du göra här.

Är det inte svårt att förstå Norska?

Att börja jobba i ett nytt land är alltid en omställning. Tack och lov är både Norge och norskan väldigt likt Sverige och svenskan, men det kan fortfarande kännas otäckt och särskilt när journalsystem blir inblandade. De flesta sjuksköterskorna vi har pratat med säger dock att man snabbt kommer in i norskan. Det känns lite tungt de första dagarna, men man anpassar sig snabbt. Norrmän är ofta bättre på att förstå svenska än tvärtom så var inte rädd att fråga dina kollegor om du inte förstår något.

Intresserad av Norge?

Vi har samlat alla svenska bemanningsföretag som finns upphandlade nationellt i Norge. Se recensioner och hitta det perfekta företaget för dig.

Jämför företag

Synpunkter

Är det något mer du undrar över när det kommer till att jobba i Norge? Skriv gärna till info@bemlo.se så svarar vi på dina frågor.

Jämför 80+ bemanningsföretag för sjuksköterskor!

Läs recensioner av andra sjuksköterskor
Se information om löner och förmåner
Skicka enkelt intresseanmälan till företag
Jämför företag

Lämna en kommentar...

När du skickar så godkänner du våra villkor.

Lediga jobb
Utvecklare? Sök här.

© 2024 Bemlo