Vad är fri prissättning?

Vad är fri prissättning?

Publicerad · 2 min läsning

En fråga som kommer upp allt oftare ju närmare vi kommer sommaren är vad fri prissättning betyder och vad det innebär för dig som sjuksköterska och läkare inom bemanning.

Hur fungerar prissättning inom bemanning?

Vårdgivarna som driver sjukhus, vårdcentraler och äldreboenden skriver avtal med ett bestämt antal bemanningsbolag som får i uppgift att hitta personal till korta och långa vakanser. I avtalen bestäms kraven på konsulterna som bemanningsbolagen levererar (ex. erfarenhetskrav) samt priset som vårdgivarna betalar bemanningsbolagen för varje timme som en av deras konsulter arbetar hos vårdgivaren.

Priset som vårdgivaren betalar till bemanningsbolaget kallas det “upphandlade beloppet” och ska täcka lönen till konsulten, arbetsgivaravgifter, skatter och övriga kostnader som bemanningsbolagen har.

Avtalen skrivs ofta med 10+ bemanningsbolag där varje bemanningsbolag är upphandlade till olika priser. Bolagen rangordnas då från lägst upphandlat belopp till högst. Bolagen som är upphandlade till höga belopp kan erbjuda högre löner men om flera bolag presenterar kandidater måste vårdgivaren välja det bolaget som är upphandlade till lägst belopp.

Hur fungerar fri prissättning?

Fri prissättning är ett verktyg som vårdgivarna kan ta till när inget av de upphandlade bolagen har lyckats hitta en passande kandidat. När vårdgivaren utlyser fri prissättning kan alla bolag, oavsett upphandling, presentera kandidater till vilket pris som helst.

Fördelen är att bemanningsbolagen enklare kan hitta kandidater genom att locka med högre ersättning, bättre boende och villkor medan nackdelen är att det blir dyrt för vårdgivaren.

Fri prissättning är vanligast under sommaren när trycket är som högst men sker även under andra perioder av året, särskilt inom ovanliga specialiteter.

Precis som vid avtal är det den billigaste konsulten som samtidigt lever upp till kraven som får uppdraget. Genom att lägga sig väldigt högt i sin ersättning så minskar chansen att vårdgivaren väljer dig då det kan finnas andra som också lämnar bud.

Hur som helst så gör fri prissättning att du som konsult, allt annat lika, kan tjäna väldigt bra med pengar, uppemot 70% mer än på ett vanligt upphandlat uppdrag.

Jämför 80+ bemanningsföretag för sjuksköterskor!

Läs recensioner av andra sjuksköterskor
Se information om löner och förmåner
Skicka enkelt intresseanmälan till företag
Jämför företag

Lämna en kommentar...

När du skickar så godkänner du våra villkor.

Lediga jobb
Utvecklare? Sök här.

© 2024 Bemlo