Consulting Nurse – Myter & Sanningar inom bemanning

Consulting Nurse – Myter & Sanningar inom bemanning

Uppdaterad · 3 min läsning

Hej! Mitt namn är Micaela Ortega Diaz (@consultingnurse på Instagram) och jag har varit färdig sjuksköterska i 4 år. Jag har arbetat inom bemanning i snart 3 år. Min erfarenhet är att många inom vården upplever bemanningsbranschen som väldigt osäker och att man inte alls har samma trygghet som fastanställda inom tex landsting eller kommun.

Jag kan säga att det självklart finns de bemanningsföretag som inte erbjuder kollektivavtal, pension, sjuklön eller andra förmåner men så är det inom många branscher. Det som är viktigt är att göra sin hemläxa, läsa på och ta reda på vad man själv vill ha och är ute efter. 

En annan förutfattad mening kan vara att många är rädda för att inte bli välkomnade som bemanningspersonal. Jag får ofta frågor kring vad fastanställd personal tycker om mig när jag är ute på uppdrag. Frågor om de är avundsjuka på mig relaterat till den högre lönen eller om fastanställd personal inte ska tycka att man är erfaren samt duktig nog på sitt arbete. Många är väldigt intresserade av bemanning men vill inte alltid gå vidare med att testa pga dessa osäkerheter. En viktig punkt jag brukar poängtera är att det oftast är tvärtom, de flesta är tacksamma när man kommer och arbetar på deras arbetsplats för att hjälpa till på en överbelastad avdelning.

Man får inte glömma att det är våra kollegor vi möter på arbetsplatsen och att de oftast har en väldigt stor förståelse samt vet att vi gör vårt bästa för att hjälpa till i en kanske tuff miljö. Vi alla är ju där för att göra jobbet tillsammans. Eller hur? :)

Jag tänkte gå igenom mina myter och sanningar utifrån egna erfarenheter.

Myter 

Byta arbetsplats? ❌

Att man måste byta arbetsplats hela tiden - de flesta arbetsplatser vill ha samma konsulter och föredrar kontinuitet. Självklart byter man uppdrag/arbetsplats men inte så ofta som man tror!

Ingen pension? ❌

Alla företag erbjuder allmänpension, det som kan skilja är tjänstepension. Med många bolag så kan man välja om man vill ha tjänstepension eller inte. Vissa vill ha mer i lön istället för tjänstepension.

Osäker anställning? ❌

Det är lika säkert som en vanlig anställning om man arbetar med ett företag som har de förmåner man önskar samt ger kontinuerliga uppdrag.

Ingen sjuklön? ❌

Du har alltid rätt till sjuklön.

Avundsjuka? ❌

Jag upplever väldigt sällan avundsjuka från andra sjuksköterskor, de flesta är nyfikna och vill veta mer om bemanning.

Sanningar

Högre lön? ✅

Det är en väldigt stor skillnad på lön!

Frihet? ✅

Man bestämmer själv över sitt egna schema, när man vill jobba och hur ofta.

Bättre arbetstider? ✅

Du själv bestämmer över vilka pass du vill jobba! Jag jobbar nästan bara kvällspass!

Flexibilitet? ✅

Man behöver vara flexibel då man i bemanning behöver byta uppdrag även om de flesta arbetsplatser vill ha konsulten på ett längre uppdrag. Fördelarna är ändå att man får välja inriktning, tex psykiatri eller geriatrik samt att man får välja arbetstider och hur ofta man vill jobba! 

Mer uppskattning ✅

Mina upplevelser är att man får väldigt mycket uppskattning av både kollegor och chef på nya arbetsplatsen då man är där för att hjälpa till. De är ofta tacksamma!

Om ni har några fler frågor så är det bara att skriva till mig på @consultingnurse på instagram.

Jämför 80+ bemanningsföretag för sjuksköterskor!

Läs recensioner av andra sjuksköterskor
Se information om löner och förmåner
Skicka enkelt intresseanmälan till företag
Jämför företag

Lämna en kommentar...

När du skickar så godkänner du våra villkor.

Lediga jobb
Utvecklare? Sök här.

© 2024 Bemlo