Travel Nurse gästblogg – Reflektioner om vägen från anställd till entreprenör

Travel Nurse gästblogg – Reflektioner om vägen från anställd till entreprenör

Uppdaterad · 6 min läsning

Jag heter Fredrica och driver företaget Travel Nurse AB sedan drygt tre år. Jag har blivit tillfrågad av Bemlo om jag vill gästblogga, och det vill jag självklart göra! 

Några av er har kanske sett min egen blogg (http://travelnurseab.com) som finns på företagets hemsida, och den började som en slags starta-eget-blogg för sjuksköterskor. Där redogjorde jag steg för steg hur jag rent praktiskt gick tillväga när jag startade mitt AB. I det här inlägget tänkte jag berätta lite om tankarna kring varför jag valde att starta eget och hur utvecklingen i företaget har sett ut. 

Vanlig anställd – men ändå inte helt vanlig

Under hela studietiden i Örebro mellan 2005-2008 var jag studentmedlem i Vårdförbundet. Detta var mest för att få medlemstidningen och läsa om mitt nya yrke. Med stigande förfäran läste jag om dåliga arbetsvillkor, obefintlig löneutveckling och stress. När det närmade sig examen och tongångarna var precis desamma fattade jag ett radikalt beslut; jag drar västerut! Sagt och gjort började jag min första anställning tio dagar efter examen. På norska Baerum Sykehus strax utanför Oslo. 

När man jobbar i Norge är det vanligt med ett tillrättalagt schema som tillåter att man pendlar. Jag jobbade enbart natt 100% och hade lite olika upplägg under de kommande sex åren. Oftast jobbade jag mellan 10-14 nätter i sträck för att så åka hem och vara ledig lika länge. Det passade mig bra under den här perioden i livet och jag gillade att ha sammanhängande ledigt. Det kändes som om jag ägde min egen tid och dessutom var jag som svensk mycket uppskattad och välkommen på min norska avdelning. 

Efter sex år vad det dock dags att säga adjö till Norge och livet som pendlare. Jag tyckte det var slitsamt och dessutom var det dags att se något annat än den avdelning jag varit på. Därför försökte jag mig under en kortare period på att vara helt vanlig anställd i Sverige. Jag testade på livet som avdelningssjuksköterska i min egen hemstad och höll på att få en chock när jag fick mitt första schema i handen. Inga nätter. Bara dagar och kvällar. Ofta kväll följt av dag. Vilket innebar obefintlig sömn. Och aldrig mer än två dagar ledigt i sträck. Jag kände snaran dras åt om min hals och paniken var inte långt borta. Så här kan man väl inte ha det?! Det är ju inte mänskligt! För att inte tala om att lönen var mycket sämre också… Jobba mer till mindre pengar var inte riktigt min melodi. Jag insåg att jag värderade frihet alldeles för högt för att passa som vanlig anställd.

Bemanningssjuksköterska – och alldeles för välavlönad…

Så för att slippa ifrån en tillvaro som livegen slav på en omänsklig arbetsplats tog jag beslutet att prova på bemanning. Det var ett stort beslut men jag såg ingen annan utväg. Jag inledde med några försiktiga kvällspass på strokeavdelningen i Nyköping. Jag hade jobbat med stroke i min hemstad och kunde patientgruppen. Kvällstid är det inga vårdplaneringar (vilket jag hjärtinnerligt avskyr) så jag tänkte det nog skulle gå bra. Det gjorde det också. Det var till och med riktigt roligt, och känslan när jag åkte hem efter min allra första vecka och alla inblandade hade överlevt var enorm! De hade till och med frågat när jag kom tillbaka, så nåt rätt hade jag säkert gjort! Självkänslan hade växt och jag var riktigt stolt över mig själv.

Uppdraget i Nyköping följdes av en minnesvärd sommar i Västervik då jag jobbade natt på en medicinavdelning och även gjorde vissa inhopp på ortopeden. Nya lärdomar, mycket ansvar och jag växte alltmer. Nåt annat som växte var dock siffrorna på raden ”lön hittills i år” på lönebeskedet. Och jag insåg ganska snart att jag slagit i taket för vad man kan tjäna på ett helt år utan att drabbas av att behöva betala betydligt mycket mer i skatt. Och då var vi bara i augusti… Jag hade just skrivit avtal med ytterligare ett nytt bemanningsföretag och knutit upp mig för 100% natt i Sundsvall över vintern. Till mycket bra ersättning. 

Starta eget – av ekonomiska skäl

Under den gångna sommaren hade jag via grupper på Facebook insett att det fanns vissa sjuksköterskor som startade egna företag och därmed fick en helt annan möjlighet att styra över sin ekonomi. Jag hängde med i diskussionerna och började samla information. Efter ett tag tyckte jag att det verkade överstiga min förmåga och la därför planerna på hyllan. Ett tag. Men när jag fått uppdraget i Sundsvall var jag övertygad om att om jag skulle fortsätta jobba heltid med bemanningsuppdrag fanns det ingen annan utväg än att starta eget. Och jag blev ganska snart förvissad om att aktiebolag var den rätta bolagsformen. Då, år 2016, krävdes det ett aktiekapital på 50.000.-. Trots mina goda inkomster var det inte en summa jag hade liggande lite random i nån skrivbordslåda, så jag tog på mig en hel del extrapass under den hösten förutom uppdraget i Sundsvall. Så det var sju nätter på hematologen i Sundsvall följt av tågresa hem och så lite extrapass i Nyköping och Västervik. Övrig tid gick åt till att gå starta-eget-kurs hos Nyföretagarcentrum och ordna med alla de miljoner uppgifter som verkar krävas för att starta ett aktiebolag. Många gånger undrade jag vad jag hade gett mig in i, men jag kämpade på. För att peppa mig själv och för att underlätta för de som skulle göra samma sak började jag skriva på min blogg. Där redogjorde jag steg för steg allt hur det gick till att registrera företaget, göra budget och allt annat som hör till. I januari var det så registrerat och klart, firmanamnet var godkänt och jag släppte upp bloggen i offentligheten. 

Därefter har jag nu jobbat i tre år som underkonsult till bemanningsföretag med olika uppdrag. Tiden i Sundsvall (som blev 18 månader) följdes av en sommar i Motala kommun och därefter var det dags för ett helt år i Västervik. 

Företagandet har hela tiden präglats av att det handlar om att vara egen företagare av just ekonomiska skäl. Man gör samma jobb som sjuksköterska som när man är anställd, men man styr över sin tid och sin ekonomi själv tack vare aktiebolaget. (När man är anställd inom bemanning styr man över sin tid men har sämre möjligheter att styra över ekonomin.)

Entreprenör – en egen företagare med en affärsidé

Nästa logiska steg i företagets utveckling är nu bara en månad bort! Inom kort kommer jag att avsluta nuvarande uppdrag och ta mitt företag ännu en nivå. För det jag har känt på sistone är att jag ju faktiskt har en massa kreativ potential som jag inte utnyttjar – idéer som jag vill förverkliga. Det handlar om att driva företag för att jag har en affärsidé, förutom att jag förstås vill fortsätta bestämma över min egen tid och dessutom tjäna pengar (som jag också bestämmer över själv). Och i det här ser jag distinktionen mellan att vara någon som ”startat eget” och någon som på riktigt är entreprenör. Det ena är inte mer fel eller rätt, utan bara en logisk följd och utveckling. Vissa väljer att ta sitt företagande dit och andra inte. 

Mitt nya projekt har inte något med bemanning att göra, utan det handlar istället om att öppna egen mottagning som vårdgivare. Det kommer bland annat att kräva att jag registrerar mig hos IVO och säkerligen en hel massa annat. Så nu är det dags att på allvar blåsa liv i min egen lite sömniga blogg och dokumentera hela den nya resan. 

Jämför 80+ bemanningsföretag för sjuksköterskor!

Läs recensioner av andra sjuksköterskor
Se information om löner och förmåner
Skicka enkelt intresseanmälan till företag
Jämför företag

Lämna en kommentar...

När du skickar så godkänner du våra villkor.

Lediga jobb
Utvecklare? Sök här.

© 2024 Bemlo