Sjuksköterska / Läkare

Vad tjänar en sjuksköterska 2020 och hur får du högst möjliga lön.

Uppdaterad 10/27/2020

Vad en sjuksköterska tjänar är ingen enkel fråga att besvara. Sjuksköterskor är en stor yrkesgrupp som inkluderar många specialistutbildningar, arbetsgivare, arbetsuppgifter och omfattar ett stort åldersspann. 

Frågan om vad en sjuksköterska BÖR tjäna är också hett debatterat. Det finns en större rörelse för att höja medellönen som drivs inte minst av vårdförbundet som har krav på en livstidslönehöjning på trettio procent (30%). 

I det här inlägget kommer Bemlo försöka svara på några vanliga frågor och en gång för alla slå fast vad en sjuksköterska kan förvänta sig i lön år 2020. 

Vad är snittlönen för en sjuksköterska?

Att hitta snittlönen för en sjuksköterska 2020 är inte så enkelt som man kan tro. Det finns många faktorer som spelar in och de olika källor Bemlo har kollat med har presenterat siffror som varierat med flera tusen kronor per månad. 

Sammanfattat kan man säga att medianheltidslönen för en allmänsjuksköterska år 2020 ligger på 31 200 – 33 600 kr. Medelåldern ligger på 34 år och man har i snitt 6,8 år av erfarenhet. Du kan naturligtvis ha både högre och lägre lön och ovanstående siffror gäller bara som ett generellt genomsnitt.

Vad är ingångslönen för en sjuksköterska?

Ingångslönen för en grundutbildad sjuksköterska ligger idag på mellan 25 500 kr - 28 000 kr. Lönen för nyexaminerade sköterskor har ökat på senare tid men är ännu idag inte uppe på de nivåer som efterfrågas. För specialistutbildade sjuksköterskor är ingångslönen högre. Till exempel kan en nyexaminerad barnmorska förvänta sig över 32 000 kr i månaden. 

Hur stor skillnad gör erfarenhet på din lön?

Ett av de största från klagomålen från sjuksköterskor gäller yrkets löneutveckling. Sjuksköterskeyrket har en relativt platt lönekurva där många års erfarenhet inte nödvändigtvis innebär en matchande löneökning. För allmänsjuksköterskor har de tio procent (10%) bäst betalda tjugo procent (20%) mer i lön än snittet. 

Jämförelsevis kan en civilingenjör med tio års erfarenhet förvänta sig fyrtio procent (40%) mer i lön än en nyexaminerad. För att fler ska välja att stanna länge inom yrket har vårdförbundet målsättningen att de högst betalda ska tjäna dubbelt så mycket som de lägst betalda jämfört med idag när skillnaden är trettio procent (30%).

Hur mycket skiljer sig lönen mellan kvinnor och män?

Sjuksköterskeyrket är ett kvinnodominerat yrke med ungefär 88% kvinnliga medarbetare. Andelen manliga sjuksköterskor har ökat men det är fortfarande väldigt få män jämfört med kvinnor som söker utbildningarna. Enligt SCB tjänade kvinnliga sjuksköterskor 98,6% av sina manliga kollegors heltidslön. Kollar man på bruttolön skiljer sig dock resultatet mer då procentuellt fler kvinnor jobbar deltid. 

För läkare är skillnaden betydligt större. Här tjänar kvinnor bara 91,7% av männens heltidslön.

I vilken sektor tjänar man bäst?

Om man vill tjäna högsta möjliga lön som sjuksköterska ska man söka sig till bemanningsbranschen där man kan förvänta sig en timlön på mellan 200 kr och 600 kr. Vi har en äldre artikel som behandlar ämnet på djup och en funktion där man som vårdkonsult kan rapportera in sin lön. 

Som sjuksköterska får du sämst betalt av regionerna som ofta ligger några tusenlappar under kommunerna. Privata vårdaktörer ligger ofta på samma nivå som kommunerna men har mer varierande löner där vilket företag och vilka uppdrag spelar stor roll. 

I vilken region tjänar man bäst?

Vad regionerna och kommunerna betalar hänger ihop med hur svårt de har att få tag i kvalificerade sjuksköterskor. Vill man ha bästa möjliga lön ska man därför söka sig till mindre tätbefolkade regioner eller kranskommuner. 

Vilken specialisering betalar bäst?

Barnmorskor är den specialisering som ger högst lön följt av specialistsjuksköterskor och till sist röntgensjuksköterskor som tjänar ungefär lika mycket som legitimerade sjuksköterskor. Medellönen för barnmorskor ligger på 38 240 kr, på 37 420 kr för specialistsjuksköterskor och på 33 450 kr för röntgensjuksköterskor. 

PlatsYrkesgrupp
1Barnmorskor
2Intensivvårdssjuksköterskor
3Operationssjuksköterskor
4Anestesisjuksköterskor
5Barnsjuksköterskor
6Ambulanssjuksköterskor
7Distriktssjuksköterskor
8Psykatrisjuksköterskor
9Grundutbildad sjuksköterskor
10Geriatriksjuksköterskor
11Röntgensjuksköterskor

Har du funderat på att arbeta som bemanningssjuksköterska?

Det mest effektiva sättet att öka sin lön som sjuksköterska är att börja jobba inom bemanningssektorn. Som bemanningssköterska, eller stafettsjuksköterska som det ibland kallas, är det inte ovanligt att tjäna dubbelt sin nuvarande timlön. Läs gärna mer bemanningssektorn på vår blogg. Ibland går det även att kombinera fast arbete hos kommunen eller en privat vårdinrättning på deltid med ett deltidskontrakt på något bemanningsföretag.

Vill du komma i kontakt med ett eller flera av Sveriges bästa bemanningsföretag kan du göra det genom oss! 

Vilket bemanningsföretag betalar bäst?

Vad företagen betalar dig som bemanningssjuksköterska, eller stafettsjuksköterska, hänger ihop med vilka avtal företaget har med regionen du arbetar i. Ju högre de fakturerar desto mer kan du få i ersättning. Det är dock företagen som fakturerar lägst som först får möjlighet att fylla kontrakten så har du hög ersättning kan det innebära färre uppdrag totalt. 

Läs gärna mer om hur lönen för en vårdkonsult fungerar på vår blogg.

Fortsatt intresserad?

Är du medlem i vårdförbundet kan du gå in på deras lönestatistiksida där de har samlat information från sina medlemmar under en längre tid. Är du inte medlem än så rekommenderar vi starkt att gå med! Det kan du göra här

Källor

SKR: Fakta om löner 2019
SCB: Lönestatistik
Vårdförbundet: Medellöner 2019, Livslönerapporten
Dagens Medicin: Så lite lönar sig specialisering för sjuksköterskor

Jämför 80+ bemanningsföretag för sjuksköterskor!

Läs recensioner av andra sjuksköterskor

Se information om löner och förmåner

Skicka enkelt intresseanmälan till företag

© 2020 Bemlo