Historier från Vården: Arja

Historier från Vården: Arja

Uppdaterad · 2 min läsning

Jag fick min sjusköterskelegitimation 1991 så för snart 30 år sedan. Min man tog sin examen två år tidigare, då låg hans bruttolön på 9000 kr per månad vilket kan ställas mot priset på mikrovågsugnen vi köpte samma år som kostade 3600 kr. Det var en bra mikrovågsugn ska det dock sägas.

Mina första år som sjuksköterska spenderade jag helt i Sverige men från 1995 till 2000 var jag en del i Norge på bemanningsuppdrag. På den tiden var det inte lika vanligt att jobba i Norge som svensk, man var kanske lite föregångare ändå. Det blev ungefär en gång per månad och man åkte på sin långlediga helg. Det slet ju lite på en samtidigt som det var både lärorikt och spännande. Det gick bra när man var ung.

Parallellt pluggade jag också industriell ekonomi i Skövde och tog sedan min examen 2001. Jag sa upp mig samma år på sjukhuset i Skövde, efter ca tio år som sjuksköterska. Det kändes som om det var bättre att sluta innan man hann bli trött på yrket för att eventuellt komma tillbaka i ett senare skede. De första 10 åren jobbade jag extra inom kommunen för att hålla uppe lite av kompetensen. Men i år var jag tillbaka för första gången på tio år (20 år från sjukhuset) och det kändes, trots omständigheterna, så otroligt bra.

Den senaste tiden har jag jobbat som inköpare på ett stort byggföretag och trivts väldigt bra. När Corona kom fick jag mindre att göra, samtidigt såg jag att sjukhuset sökte legitimerade sjuksköterskor för den nyöppnade pandemiavdelningen. Från första kontakt till första jobbdagen tog det en vecka. Både sjukhuset och min arbetsgivare var väldigt måna om att sköta detta så snabbt som möjligt. Jag fick tjänstledigt i tre månader och sen jobbade jag på min semester så det blev totalt fyra månader på sjukhuset; pandemiavdelningen samt infektionsavdelningen. Det var jättekul att vara tillbaka bland patienterna, det svåraste var alla nya datorsystem som inte alls fanns förut. Det tog tre veckor bara att få behörighet till allt.

Något jag märkte direkt var hur trevliga och respektfulla läkarna har blivit mot övriga yrkesgrupper jämfört med hur det var för 20 år sen. Dagens nya sköterskor ställer andra och högre krav på läkarna idag än vad vi gjorde på den tiden tror jag. Vi var mer åt ”sekreterarhållet”, vi sprang efter med block och penna och skrev upp allt de ordinerade, idag skriver de in alla ordinationer direkt i datasystemet.

De fyra månaderna i somras fick mig att vilja återvända till yrket på heltid. Sjuksköterskeyrket är verkligen superroligt och det finns så många intressanta specialiseringar. Jag trivs väldigt bra med mitt nuvarande jobb också vilket gör beslutet lite svårare. Men att jobba inom sjukvården känns mer meningsfullt för mig personligen.

Mycket förändras på 30 år men kärleken för yrket finns ändå kvar.

Arja

Jämför 80+ bemanningsföretag för sjuksköterskor!

Läs recensioner av andra sjuksköterskor
Se information om löner och förmåner
Skicka enkelt intresseanmälan till företag
Jämför företag

Lämna en kommentar...

När du skickar så godkänner du våra villkor.

Lediga jobb
Utvecklare? Sök här.

© 2024 Bemlo